10 år med moderne stofbleer – og en anmeldelse af WeeCare Easy 3.0
10 år med moderne stofbleer - og en anmeldelse af WeeCare Easy 3.0

Moderne stofbleer har været en den af vores husholdning i lige knap 10 år – og brugt til hele 6 børn. Det sidste halvandet år har vi brugt WeeCares stofbleer til trillingerne – og vi elsker dem. Derfor er WeeCare også blevet det første stofblemærke, vi fører i vores webshop (reklamelink) Alfer & Trolde. Trillingerne er tæt på at smide bleen helt, men inden får de lige lov at afslutte bleperioden i de lækre WeeCare Easy 3.0, som du ser på billederne. Bleerne er sponsoreret af WeeCare ifbm. dette indlæg – men det er nu slet ikke så nemt lige at skrive lidt om noget, der har været en del af min hverdag i 10 år. For stofbleerne har fyldt en del – jeg har købt nyt og brugt og solgt igen, lånt og arvet, designet og syet og repareret, deltaget i blegrams og hjulpet nye stofblemødre igang. Det er faktisk lidt trist at bleeventyret lakker mod enden.

Helt kort om stofbleer generelt

  • Stofbleer vaskes efter brug – tørres, og bruges igen.
  • En stofble består af et vandtæt lag og et sugende lag, og der findes mange forskellige sammensætninger og  kombinationer af materialer –  helt sikkert også en som imødekommer dine præferencer.
  • Stofbleer er mere åndbare end engangsbleer og bidrager til et bedre miljø for babys hud.
  • På en stofble sidder en vaskeanvisning, ligesom på tøj – her kan du præcis se, hvilke materialer stofbleen er lavet af og samtidig være tryg ved at slippe for kemiske stoffer.
  • Stofbleer er et miljøbevidst valg, da de mindsker affald og Co2-udledning og er med til at færre giftstoffer ender i naturen.
  • Der er rigtig mange penge at spare ved at bruge stofbleer frem for engangsbleer, og selvfølgelig stiger besparelsen jo flere børn man bruger bleerne til. Til sidst kan de sælges eller gives videre.
  • Der er massere af brugte bleer til salg og massere af webshops – bl.a. kan du finde WeeCares bleer i vores egen shop Alfer & Trolde (reklamelink).
Moderne stofble - WeeCare - Triple Surprise

10 år med moderne stofbleer

Mit eget bleeventyr startede som sagt for snart 10 år siden og med 6 stofbleunger har jeg prøvet lidt af hvert. Jeg havde besluttet mig for at bruge stofbleer til vores første barn allerede i graviditeten, og min mand var med på ideen, da jeg havde sat ham ind i de økonomiske fordele ved at bruge moderne stofbleer. Tanken om at spare en masse penge var han hooked på, og de sundhedsmæssige fordele for babyen kunne han jo heller ikke modsige. Til gengæld gjorde ord som miljøvenlighed, klimaaftryk og grønne fodspor ikke det store indtryk på ham dengang. (Det har heldigvis ændret sig.)

Forberedelser til stofble-baby

Jeg havde forberedt mig godt og fået en prøvepakke med forskellige bleer hjem, så vi kunne afprøve mulighederne på vores lille baby. Men for 10 år siden var der endnu ikke newborn-bleer fremme og vores baby på 3400 gram kunne på ingen måde fylde one-size bleerne ud fra prøvepakken, så de første 3 uger blev alligevel på engangsbleer, selv om det ikke var med min gode vilje. Derefter lykkedes det med formsyede stofbleer med et vandtæt PUL-cover over. Succes!

Jeg havde læst alt hvad jeg kunne finde om stofbleer og var også forberedt på at et skift fra engangsbleer til stofbleer kunne give lidt udfordringer. Og heldigvis for det – for de første to dage med stofbleer var alt vådt hele tiden – men jeg var fast besluttet på at få det til at fungere.

De supersugende stoffer i engangsbleer kan påvirke babys naturlige fugt i huden og der kan gå nogle dage før huden tilpasser sig det nye og mindre sugende miljø.

Efter en 3-4 dage havde jeg helt styr på det og de formsyede frotté-bleer var da også blevet vasket nogle gange, så de sugede bedre – ligesom et nyt håndklæde der skal vaskes nogle gange for at suge godt. 

Ud fra prøvepakken med moderne stofbleer havde vi valgt vores favorit-system. Min mand var med i processen og vi havde alle fordele og ulemper oppe at vende. Valget faldt på et All-i-2 system, fordi det både var det mest økonomiske og virkede til at være det nemmeste ifht. vask.

En All-in-2-ble har et vandtæt cover i facon som en almindelig engangsble og et indlæg i sugende materiale. Besparelserne kommer ved at coveret kan bruges flere gange, når der bare skiftes en tis-ble og man skifter så bare indlægget – i modsætning til All-in-One bleer eller lommebleer, hvor det hele skal vaskes hver gang.

Stashet vi havde investeret i bestod af 5 covers og 18 indlæg og passede med vask hver 2-3 dag. Vi syntes det var genialt og fra vores lille dreng vejede 5 kg. fungerede de fuldstændig problemfrit frem til han blev blefri, som 2,7-årig. Så var der jo det der med natbleen – for nogen fungerer en All-in-2 stofble fint både til nat og dag og for andre ikke. For mig gav det dog mening at bruge en ble med et kraftigere sug og et cover der var mest muligt åndbart til en hel nat. Resultatet blev en formsyet ble i bambus, som er blød og lækker og suger godt og en lanolin-behandlet blebuks i uld ud over.

Jeg var dog noget slået ud da jeg opdagede hvad uldblebukser kostede, så i min overbevisning om at det her skulle være et økonomisk foretagende, satte jeg mig for at lære at strikke. Med hjælp fra min mor og Youtube gik det ret godt og med et bundt ren lanolin-uldgarn kunne jeg få 2 par blebukser til 100 kr. Og når det nu kun var til nat og der jo stadig var en natdragt over, så var det faktisk et helt genialt nybegynder projekt i strikning. Og det der med at strikke blebukser satte faktisk gang i min lyst til at lave ting selv, og vores beslutning om at jeg skulle hjemmepasse, da vores søn var blevet 1 år, hævede i den grad motivationen for at holde udgifterne nede og producere så meget som muligt selv. Derfor blev mit næste DIY-projekt at sy vaskeklude, så vi kunne slippe af med skumkludene.

Newborn stofbleer til lillesøster

Da jeg var gravid med nr. 2 var mine sy-evner blevet genopfrisket tilstrækkeligt til, at jeg gik i gang med at sy newborn-bleer selv, for at slippe for at bruge engangsbleer, indtil hun kunne passe vores All-in-2-bleer. De var ikke særlig fancy – bare små faconsyede bleer, som blev lukket med en Snappi og så tilhørende uldblebukser. Jeg syede af gamle t-shirts og flonel-sengetøj, så det var helt gratis. 

Den første tid med lillesøster brugte storebror stadig ble, og jeg syntes ærligt talt at to børn med stofbleer var lidt af en udfordring. Efter to måneder var vi klar til at tage bleen af storebror. Som med alt andet jeg skal for første gang, havde jeg forberedt mig, googlet og rådført mig med min mor og svigermor. Det tog bare en uge, så havde vi kun et blebarn igen! 

Mange oplever at børn, som bruger stofbleer er tidligere blefri sammenlignet med børn, som bruger engangsbleer. Grunden er at stofbleer jo føles våde, med mindre man har et stay-dry indlæg i bleen, og barnet lærer tidligt at mærke hvad der sker, når det tisser. Det er også et plus til både økonomi- og miljøregnskabet. 

Nu var jeg jo allerede en hærdet stofble-mor, men lillesøster gav mig udfordringer. Hun blev let rød og fik bleudslet, hvilket jo ellers ikke så ofte er tilfældet, når man bruger stofbleer. Jeg begyndte at eksperimentere lidt og opdagede, at det var kun når hun havde et PUL-cover på, at hun blev rød – så længe jeg holdt mig til uldbukser, var der ingen problemer. Min konklusion blev at hendes hud bare var mere sart end storebrors og at moderne stofbleer ikke er “one-size-fits-all”. Og når man ser på udvalget af stofbleer i dag kontra dengang, må der jo være flere, der har opdaget det samme og derfor lavet en ny variant, som dækker netop deres behov. Da lillesøster var omkring 10 måneder kunne hun pludselig tåle All-in-2-bleerne og jeg syntes igen det kørte som i olie. 

Havde jeg stået i samme situation i dag, havde jeg brugt WeeCares Lanolinsalve (reklamelink) til hende, den både reparerer og beskytter og er lavet af 100% naturlige ingredienser. Den fortjener så meget opmærksomhed, så det kommer jeg ind på på et andet tidspunkt.

Mine små hjemmesyede newborn-bleer gav jeg væk, så en anden mor kunne få glæde af dem. Vi skulle ikke bruge dem igen, for vi var helt enige om, at hvis vi en dag skulle have en baby mere, skulle det være når vi havde rettet lidt op på økonomien efter 2 x barsel og et år som hjemmepasser, og så ville jeg bare købe rigtige newborn-bleer, som nu var dukket op i de forskellige webshops og var noget så bedårende.

To børn på stofbleer igen

Da lillesøster var knapt 1 år, fandt jeg ud af at jeg var gravid igen – bye bye smukke nye newborn bleer. 

Jeg måtte ind til symaskinen igen, men det gjorde nu ikke så meget, for det er simpelthen så hyggeligt at kreere små baby-ting. Stofblebarn nr. 3 gav faktisk ikke de store udfordringer – han fik en hjemmesyet ble på som den første, da vi tog hjem fra sygehuset, et hjemmesyet uld-cover og en hjemmestrikket slå-om-body. Alt til lillebror var brugt eller hjemmelavet og det gik jo meget godt i spænd med den mere og mere bæredygtige livsstil vi havde tilegnet os. Dog var der lige det at med to børn med 18 mdr. mellemrum, så jeg ingen vej udenom at have to blebørn på samme tid. Og så kunne situationen jo ligeså godt udnyttes – jeg havde købt og arvet flere brugte bleer af forskellige mærker, og synes et var skønt at kunne sy hybrid-bleer af genbrugsmaterialer. Da søster blev blefri, fik jeg ryddet meget ud, solgt og foræret væk og var igen tilbage til det enkle All-in-2-system, som stadig var favoritten.

Trillingerne kom også på moderne stofbleer

Og så blev jeg gravid med trillinger! Og den der økonomi var bare overhovedet ikke gearet til tre børn mere. Så fra at være en elsket hobby, blev stofbleer faktisk også en nødvendighed, for at få budgettet til at hænge sammen. Vi var så heldige at arve en masse brugte bleer fra stofblemødre i hele landet, og jeg var rørt til tårer hver gang, der kom en pakke bleer ind ad døren. Der var også newborn lommebleer og små bitte covers, som blev det vi brugte, da pigerne endelig blev udskrevet fra sygehuset. Da de voksede ud af dem brugte vi alt muligt i en pærevælling, og det hr faktisk været lidt at en opgave at få det til at fungere. Pigerne er lange og slanke og har motorisk været meget udfordret af deres for tidlige fødsel – ligget meget uden at kunne flytte sig – og siddet meget i samme stilling og været meget længe om at lære at gå. Derfor har både pasform og materialer været en udfordring, og de har let fået slidmærker og tryk på deres sarte hud. Derfor har vi også i perioder måtte ty til engangsbleer for at lette arbejdsbyrden lidt. Men har hver gang vendt tilbage til stofbleer igen. Jeg har også skrevet lidt om hvorfor vi valgte stofbleer til trillingerne her. 

WeeCare Easy

Trillinger på moderne stofbleer
Trillingerne i WeeCare Easy 3.0

Jeg har fundet flere mærker, som har passet godt på lange slanke børn – bl.a. Culla di Teby,  Puppi og WeeCare.

Det sidste halvandet år er det WeeCare Easy bleen, som vi har brugt. Igen et All-in-2-system, men hvor der er tænkt over alle detaljer og så er det dansk design.

Det er lige så nemt som det gamle system, vi var så glade for, men WeeCares indlæg og prefolds er lidt smallere mellem benene og derfor også helt perfekt til en slank baby.

Indlæggene knappes i og man kan derfor vælge blot at skifte indlæg, eller man kan skifte hele bleen og lade indlægget forblive knappet i, så man bruger den som All-in-One-ble.

Anmeldelse af WeeCare Easy Cover 3.0

Først og fremmest lige status på trillingerne, som har fået lov at afprøve WeeCare Easy Coveret 3.0:

De er 3 år, og er først ved at pottetræne nu, da motoriske udfordringer bare har bremset rigtig meget. De er lange og slanke – passer str 98/104 i smalle udgaver og vejer 13 kg. 

WeeCares bleer har haft et ry for at være “lidt små i det” – hvilket jo har været helt perfekt for os. Men den nye model 3.0 har fået en lidt længere elastik i benene og er derfor en smule større. Den sidder så fint på mine smalle piger, men ifht. den gamle model, kan jeg godt mærke at jeg har lidt mere at arbejde med – altså er min vurdering at den også vil sidde rigtig godt på et barn med både større livvidde og større lårbasser. (thumbs up)

Det yderste lag at bleer en økologisk certificeret bomuld og WeeCares eget design – love it! Du kan se alle de 5 lækre design lige her i vores webshop (reklamelink)

Det inderste vandtætte lag, som tidligere har været PUL er nu TPU, som produceret under mere miljøvenlige forhold.

Og så er de altså bare skønne at se på – især på baby, men også på tørresnoren og på hylden.

WeeCare Easy 3.0 anmeldelse

Easy bleen er easy og kan bruges som All-in-one-ble, hvor indlægget forbliver knappet i. (smart når man er på tur eller bedsteforældrene skal passe). – Som All-in-2-ble, hvor man blot skifter indlægget, med mindre der er afføring, (besparende for vaskemaskinen og pengepungen) eller som virkelig nem All-in-2-ble, hvor prefolds lægges løst i coveret. (bare rolig det skal nok blive der.) Prefoldet kan også bruges ovenpå på knap-indlægget, som ekstra sug til natble og igen giver 3.0 coverets fleksibilitet god mulighed for at booste. 

WeeCare har skrevet en masse gode informationen her, hvor du kan lære alt om stofbleer, og så så stiller jeg mig altid gerne til rådighed med tips og vejledningen til nye eller upcomming stofblemødre, så tøv ikke med at spørge.

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *