reparere bukser

Jeg reparerer gladelidt børnenes tøj!

Jeg har brugt lidt af dagen på at reparere Samuels bukser, som alle sammen får huller på knæene. Ud over at jeg til en dreng på snart 8 år lige må tænke lidt over smart design, så kunne jeg ikke lade være med at sidde og tænke over hvorfor jeg troligt reparerer, lapper og stopper ungernes tøj.

Sashiko

Jeg øver mig i Sashiko, som er en gammel Japansk metode til at reparere og forstærke tøjet. Og jeg er faktisk faldet lidt for den metode. Da Samuel var mindre lavede jeg bare “lapper”, som blev overlocket  og syet fast på knæene. Og det synes jeg langt hen ad vejen er super, især til små børn. Sashiko metoden giver et mere råt og sejt look til en stor dreng på 8 år. Prøv bare en hurtig søgning på Sashiko Mending og se hvor smart det er. Og så kan langt de fleste jo fremskaffe nål og tråd og en rest stof fra et par andre bukser og finde en vejledning på youtube. Så man behøver hverken kunne sy eller have en symaskine.

Men hvorfor overhovedet reparere tøj?

Grund nr. 1 er selvfølgelig den indelysende:  for at spare penge! Men er der nu også noget at spare?  Det tager tid at reparere tøj og der er jo masser af brugt tøj til billige penge. Jo jo – men der skal jo stadig penge ud af kassen

Selv om det er billigt at købe brugt tøj skal det jo stadig købes – for penge!  Og siden jeg blev hjemmemor, da Samuel var 1 år, har jeg set det som min fornemmeste opgave at holde pengene I KASSEN(Det er jo bare en lille brik i prioritetspuslespillet.)

Det er dog heller ikke svært at få børnetøj foræret, og vi er også så heldige at have et par gode kilder til arvetøj. Og vi elsker når der kommer sådan en sæk ind ad døren.

Udfordringen med arvetøj er jo bare at det barn man arver fra måske ikke har lige samme facon som ens eget barn eller samme præferencer. Samuel er desuden meget glad for sit tøj og er altid blevet lidt ked af det når noget er gået i stykker. Eller blevet for småt. 

“Kan du ikke godt sy mine bukser mor?”

“Har du repareret min kjole mor?” 

“Moar! der er hul! Vil du lige sy det?”

Jeg bliver ærligt talt mega stolt af mine unger, når jeg jævnligt hører de spørgsmål! Så har jeg da alligevel fået dem påvirket lidt gennem årene, og lige i sådan et øjeblik synes jeg det er hele giver mening. Og selvfølgelig kan jeg da det. Jeg har endda forlænget nogle af  yndlingsbukserne så de kunne klarer en periode mere.

lappe bukser

Stoppede sokker og grønne fodaftryk

Så tænkte jeg videre over fordelene ved at reparere tøj, og nåede frem til at det faktisk er vigtigt for mig at mine børn lærer at sætte pris på deres ting og passe på dem. 

En dag er de jo store og skal ud i verden og være forbrugere og hvis jeg allerede nu kan påvirke dem til at blive bevidste forbrugere, så synes jeg bestemt det er et par lapper værd.

Det er jo trods alt 6 sæt fodaftryk jeg sender ud i verden! 

Noget helt andet er at ungerne faktisk synes det er vildt hyggeligt at være med til at vælge tråd og lapper. Samuel er så stor nu at han selv kan sy og jeg kunne lige se det for mig: 6 børn som selv syer lapper på knæene. Det er sgu da en indsats værd! 

Så derfor reparerer jeg gladeligt tøj: 

– for at holde pengene I KASSEN 

– for at lære børnene at passe på deres ting 

– for at passe på miljøet nu og i fremtiden 

– for at lære børnene om forbrug, miljø, økonomi på én gang. Og tænker man den lidt videre så er det et lille skridt på vejen til en dag at kunne klarer sig selv.

– fordi det er en hyggelig aktivitet sammen med børnene.