Amme trillinger – Kan man overhovedet det?

JA, MAN KAN GODT AMME TRILLINGER OG DET HAR JEG NU GJORT I 6 MDR. JEG FULDAMMER, FRIAMMER, DOBBELTAMMER, ENKELTAMMER, NATAMMER, KORT SAGT JEG AMMER DØGNET RUNDT, OG DET ER DET HELE VÆRD!

Men vejen hertil har været lang og det var ikke nemt, at finde positive ammehistorier det første stykke tid. Stille og roligt blev min tro på at jeg kunne amme trillinger opbygget, og jeg var til sidst fuldstændig overbevist om hvordan jeg ville gribe det an.

Jeg vil derfor gerne give dig MIN vej til fuldamning af tre babyer. Vise dig mulighederne og hvor du kan finde flere succeshistorier om at amme trillinger. For der er brug for succesfulde ammehistorier, lige gyldigt hvor mange babyer man har.

Hvem ved – måske er det dig der bliver gravid med trillinger næste gang!

Kan en kvinde producere mælk til tre babyer?

Det er sjovt nok altid et af de første spørgsmål jeg får, og så sent som i eftermiddags fik jeg kommentaren: “jamen, du kan da ikke lave mælk til tre?!”

Jo det kan jeg faktisk godt – og vi er mange der gør det, både til trillinger eller til tvillinger plus en søster/bror. Der er endda nogen som ammer firlinger!

Jeg læste, at dengang da der var “Ammer” til (altså de kvinder, hvis opgave var at amme andres børn), kunne de amme op til 6 børn ad gangenOkay! så skal jeg jo ikke pive over at amme tre.

Jeg huskede også hvad min søster havde fortalt mig. Da hun fik sin datter, som hun ammede, fik hendes veninde tvillinger, men hun kunne desværre ikke amme dem. Så hvad gjorde min seje søster – jo, hun malkede da lige ud til et sæt tvillinger, samtidig med hun ammede sin egen datter!

Det fik mig overbevist om, at det kunne lade sig gøre rent fysisk. Jeg havde jo haft masser af mælk til vores tre andre børn, og hvis min krop kunne bygge tre børn, så kunne den vel også lave mælk til tre børn.

Men jeg havde brug for lidt mere, end blot at vide min krop kunne klare opgaven. For hvordan hulan får man så mælken i dem?!

Få dem nu ind i et skema!

De første måneder var alt hvad jeg fandt af råd om trillinger, at de skulle proppes ind i et skema.

For en som mig, som altid har kigget på min baby, i stedet for at kigge på klokken, måtte jeg først lige forstå konceptet.

At få et barn  ind i et skema, betyder at forældrene bestemmer, hvornår barnet skal spise og sove. Og ved flerlinger er tricket at få dem i samme skema, så de spiser og sover samtidig.

Trillinger bliver oftest født for tidligt, og man må forvente en periode med indlæggelse på neonatalafdelingen. Der bliver børnene puslet og fodret efter et skema, hvilket giver god mening, da de enten er for små eller svage til at give udtryk for deres behov. På sygehuset er det altså for børnenes eget bedste, at de får mad på den måde.

Men det jo dejlig belejligt, at man kan tage de fastlagte spisetider med hjem, og håbe på at de små pus har “lært” rytmen. (Det er altså primært fra amerikanske grupper , jeg har læst disse anbefalinger, og absolut ikke fra den neonatalafdeling vi var indlagt på!)

Men anyways – jeg søgte erfaringer og råd fra andre trillingemødre, og det var hvad jeg fik ud af det. Få dem til at spise samtidig og sove samtidig, for at det var til at holde ud. (hmm holde ud for hvem? jeg troede det gjaldt om barnets bedste)

Jeg prøvede at regne matematikken ud – tre sultne babyer og to bryster. Dvs. en skulle have flaske, hvis de skulle spise samtidig. Så skulle jeg også finde tid til at malke ud! Jeg så for mig bunken af plastikdimser, som skulle vaskes op i mit ellers plastikfrie køkken.

Man vækker da ikke babyer

Det her skema-fodring indebar også at man skulle vække dem om natten for at give mad. Jeg prøvede at acceptere, at det nok var sådan det måtte være og forestillede mig scenarier med at sætte vækkeur til at ringe midt om natten, sidde ret op med en tvillingeammepude, vække to babyer og lægge til og sende Martin nedenunder og varme mælk til en flaske til den sidste. Åh skræk og ve!

amme trillinger vaekke baby

Kendra og Eleanor sover sødt, men som preemie er der ingen vej uden om at blive vækket for at spise.

Det går heldigvis over når terminsdatoen er passeret!

Alt i mig nægtede at acceptere denne løsning. Vi har aldrig vækket vores børn for at de skulle spise, og jeg havde bestemt ikke lyst til at skulle begynde på det. Martin var heldigvis helt enig i, at sådan kan vi da ikke gøre. (Måske var det for at slippe for nattefodring)

 

Jeg var faktisk meget ked og frustreret over det her med amning. Hvordan kunne universet give os tre babyer hvis ikke jeg kunne give dem mad på en god måde?

 

Positive ammehistorier

Jeg tror på at ved at samle på positive historier, eller beviser, kan vi overbevise os selv om, at vi kan det mest utrolige!

Positive ammehistorie kan være ret svære at finde. De er derude, og der er masser af dem, men af en eller anden grund bliver der altid råbt højst når noget går galt. Du kan på ingen tid finde de første 100 ting, som er gået galt for andre nybagte mødre med 1, 2 eller 3 babyer. Men det hjælper os jo ikke. Det der kan styrke din tro på at du kan gøre noget, som du har aldrig har prøvet før, er bl.a. at høre om andre som har gjort det samme.

Først da jeg kom i kontakt med en Leader fra La Leche League, fik jeg nyt mod . Hun sendte mig artikler fra The Milk Meg om at amme trillinger. Tre Australske mødre, som ammede deres trillinger. YES! De var derude. De der mødre ligesom mig de fandtes virkelig. (Der kommer links længe nede!)

Det var en lettelse at opdage, at det kunne lade sig gøre, for så var min opgave jo blot at finde ud af hvordan man gjorde.

Måder at amme trillinger på

Jeg læste og læste om mødre der helt eller delvist ammede deres trillinger.

Jeg kom frem til følgene muligheder, for at amme trillinger:

 • At amme to ad gangen og malke ud, så der er en flaske den tredje kan få imens de to ammes. Og så rotere så de skiftes til flasken. Det kan være en fordel at malke ud først på dagen, men skal det kører fast, skal man jo malke ud efter hver amning (GAAAB!)
 • At amme to først og så den tredje bagefter, også med rotation.
 • Udelukkende malke ud og give tre flasker på en gang
 • Vælge at amme en eller to og give den/de sidste erstatning

Jeg var ikke helt fan, men målet helliger midlet og mål nummer et var at babyerne fik min mælk, og nu var jeg helt sikker på det kunne lade sig gøre.

Der var dog endnu en måde at gøre det på, og det blev den jeg valgte at gå efter.

En af de australske mødre, hvis værdier på alle måder stemte overens med mine, ammede Én ad gangen efter børnenes behov, samsov og viklede. Hun ville ikke gå på kompromis med sine værdier, blot fordi hun fik trillinger.

Mit mål blev ganske enkelt at amme EN ad gangen, og der var faktisk flere fordele ved det:

 • Du får den tætte en-til-en kontakt som amning giver
 • Du får hele tiden  stimuleret produktionen
 • Du har hele tiden er bryst med (mere eller mindre) tryk på, så længe du husker at skifte side ved ny baby
 • Du skal ikke bekymre dig om, hvor meget mælk de får, når de selv styrer det
 • Du skal ikke bekymre dig om, at vaske og sterilisere flasker og pumpegrej
 • Du kan bevæge dig, hente kaffe eller give en krammer med en ammebaby på armen

Hvis det kunne lade sig gøre, kunne vi gøre alting som vi plejede.

Hun blev min inspiration, min styrke- min gudinde. Og hver gang jeg læste hendes indlæg faldt det hele på plads inden i mig og mange bekymringer forsvandt

Jeg havde nu en plan der var klar og tydelig! 

Dream Stealers

Dream Stealers, eller drømmestjælere på dansk, kender vi alle sammen alt for godt. Når du siger du gerne vil gøre eller opnå et eller andet, som de ikke har set dig gøre før, kommer der velmenende kommentarer for at holde dig i den kasse du plejer at befinde dig i. Hvis du siger du vil tabe 20 kg. eller begynde at løbetræne hver morgen, så kommer kommentarene om at “det sagde du også sidste år” eller “det er godt med dig” osv.

Amning er ingen undtagelse, desværre.Alt for mange mødre, som ønsker at amme deres baby til de anbefalede 6 måneder, bliver mødt af drømmestjælerne med negative kommentarer, forklædt som velmenende råd.

“Det kan du da ikke.” “Han skal da have noget ordentlig mad.” “Der er sikkert ikke nok næring i din mælk.” “Giv ham dog en flaske, så han bliver mæt”, og andet ævl.

SÅ PRØV LIGE AT FORESTIL DIG, AT DU SIGER DU VIL AMME TRILLINGER!

Min omgangskreds ved at jeg kan amme en baby, been there done that! Men at amme trillinger er nok uden for de flestes virkelighed, og MANGE sagde til mig  i graviditeten: “Jamen så kan du da ikke amme”. Selv min egen mor tvivlede på det.

Og på sygehuset var de også lettere forvirrede over den gale kone som absolut ikke ville give sine trillinger flaske. Endda den allerførste dag efter de blev født fik jeg en kommentar fra en sygeplejerske. “Der kommer jo en dag hvor du bliver nødt til at supplere” Jeg ved godt, at det sikkert var sagt i ren venlighed, men bemærkningen har brændt sig fast og gjort ondt længe.

Tricket er hvordan vi reagere på de her drømmestjælere, som tror de hjælper os. Brug det som benzin til at bevise du har ret, og de har ikke.

SOM I: JEG SKAL VISE DIG AT JEG IKKE BLIVER NØDT TIL AT SUPPLERE MED NOGET SOM HELST. DE BØRN FÅR MIN MÆLK. BASTA!

Hvad er det hårdeste ved at amme trillinger.

Nu er der jo så gået 6 mdr. og jeg har nået at reflektere lidt over det her med at amme trillinger. Gu fanden er det da hårdt! Men det er også helt vildt fantastisk! Det hårdeste har helt sikker været selve ammeetableringen – altså overgangen fra sonde til amning. Men det måtte jo være sådan fordi pigerne valgte at komme i uge 28, og har jo som sådan ikke noget at gøre med at der er tre.

For mig er der to ting som er hårdt indimellem:

 1. Jeg bliver indimellem ‘Touched Out” – ærligt og redeligt får spat af, at min krop fri mælkebar med meget lang happy hour. Som regel hjælper en kort pause. Nu hvor de er så store at de godt kan få en flaske med udmalket mælk, så far kan passe dem et par timer. En tur ud at handle eller i legestue med de store, er en helt vidunderlig måde at lade op på.
 2. Følelsesmæssigt er det hamrende hårdt ikke at have tid nok. Når en baby er mæt og træt og det skønneste i verden er at lade baby sove på brystet, mærke hendes åndedrag og høre de saglige suk af veltilpashed. Bare mærke og nyde sit lille barn. Det sker bare ikke når der er trillinger, for der er hele tiden en ny i mælke-køen. Den nærhed har vi så om natten i stedet for, for samsovning er også en del af friamning i mit univers.

Jeg ved at den hårdeste tid hvad amning angår er overstået nu og jeg ved at min investering kommer tilbage det næste lange tid.

FOR DET ER DET AMNING ER – EN INVESTERING. EN INVESTERING I BØRNENES FREMTID OG SUNDHED.

Og lige gyldigt om man har 1, 2 eller 3 babyer så er det hårdt arbejde de første måneder. Og i mit tilfælde har det været benhårdt arbejde i 6 mdr.

amme trillinger med sonde
amme trillinger uge32
amme trillinger ammeetablering
amme trillinger pumpe

Mine mål nu hvor de er 6 mdr – faktisk alder.

Jeg ville fuldamme og friamme mine trillinger, samsove og have dem så tæt på mig som det overhovedet er muligt.

Jeg ville stole på deres og mine instinkter, som jeg har gjort med de tre store børn og jeg ville ikke gå på kompromis med mine egne værdier – med min måde at være mor på.

Og sådan blev det og har været det nu i 6 mdr. og vi stopper ikke sådan lige.

Mit mål hedder fuldamning til 7. februar, hvor pigerne er 6 måneder korrigeret og så opstarte Baby Led Weaning (BLW). Om det bliver sådan, må tiden vise…

VIL DU LÆSE OM FLERE AMMENDE TRILLINGEMØDRE, SÅ SE HER!

 

Davina, Chenoa and Jess – mine tre heltinder!

Chenoa deler hendes erfaringer

Jess som tager Attachment Parenting til et helt nyt level

Davina´s historie, som gav mig tro og styrker

ER DU GRAVID MED TRILLINGER?

Har du spørgsmål eller lyst til kop cyberkaffe og en snak om trillingeamning?

Du er altid velkommen til at kontakte mig på ida@triple-surprise.dk eller på FB eller Insta. Jeg vil gerne hjælpe dig til at lykkes.